Abonneren  Inloggen

Kyocera productieprinter krijgt wereldprimeur in Leeuwarden

8 mei 2024

De overeenkomsten zijn frappant: 2 grafische familiebedrijven waar een nieuwe generatie het stokje overneemt, investeren in een productieprinter voor de gedeeltelijke vervanging van offset- en tonerdruk: Dekker Drukwerken uit Leeuwarden en Bijzonderdruk uit Steenwijk. Hun keuze viel op de Kyocera TASKalfa Pro 55000c.

Het is een paar uur rijden naar Meerbusch, nabij Düsseldorf, maar dan heb je ook wat: Kyocera Document Solutions Europe is de enige Europese locatie waar de TASKalfa Pro 55000c zich laat vinden. Enkele kilometers verderop wordt hij binnenkort voor het grote publiek uit de doeken gedaan tijdens Drupa. In Meerbusch ontmoeten we Bram en Bert Dekker, vader en zoon van Dekker Drukwerken, en Etienne Hendriks en Erik Wolthuis, respectievelijk directeur en marketingmanager bij Kyocera Document Solutions Nederland. Ook afgereisd is Robert de Wit van businesspartner PCI, senior consultant professional print in Noord-Nederland.

Bert (l.) en Bram Dekker, van Dekker Drukwerken, hebben de primeur van de eerste commerciële plaatsing van de Kyocera TASKalfa Pro 55000c. Foto door WilZ Fotografie.

Dekker gaat vol voor inkjet

De primeur van ’s werelds eerste commerciële plaatsing van de TASKalfa Pro 55000c valt deze zomer Dekker Drukwerken ten deel. Het familiebedrijf produceert via offset en toner al een breed scala drukwerk: van luxe kunstboeken met goudfolie tot kerkbladen en brochures. De nieuwe inkjetprinter valt qua oplagebereik in een sweet spot tussen tonerdruk (lage oplages) en offsetdruk (zeer hoge oplages). Bert Dekker (24), die de dagelijkse leiding in handen heeft, noemt de TASKalfa Pro 55000c ‘de elektrische auto onder de drukpersen’: ‘Hij vergt weinig onderhoud en gebruikt weinig stroom. Met deze inkjetprinter kunnen wij de concurrentie met internetdrukkerijen nog beter aan.’

Zijn vader Bram: ‘Deze nieuwe generatie inkjetprinters heeft ook een groot bedieningsgemak. Dat maakt ons bedrijf nog krachtiger. De uptime van deze machine ligt veel hoger en hij kan ook onbemand draaien. Eigenlijk is het een grote superprinter.’

‘Meer Kyocera-deals in het verschiet’

Robert de Wit bracht als senior consultant professional print bij PCI de deal tussen Kyocera Document Solutions Nederland en Dekker Drukwerken tot stand. ‘Ik bekijk altijd welke klant het best bij een machineconcept past: wie heeft daarvoor het volume en orderpakket? Binnen die randvoorwaarden vinden drukkers en direct-mailbedrijven inkjet interessant vanwege onder meer het lage energiegebruik en de fraaie afdrukkwaliteit. Maar met name drukkerijen willen wel met inkjet kunnen drukken op coated media. Bij deze nieuwe machine kan dat. Toen ik de machine bij Dekker Drukwerken besprak, raakten Bram en Bert snel enthousiast. Ze hadden volop vragen over de TASKalfa Pro 55000c. Toen eenmaal alle details en de kosten bekend waren, werd de deal snel gesloten.’

De Kyocera TASKalfa Pro 55000c, de grotere broer van de 15000c, waarmee Kyocera in 2019 de markt van production printing betrad. Deze nieuwe machine kan ook drukken op coated media, en in 1.200 dpi resolutie.

Niet veel later volgde Bijzonderdruk uit Steenwijk, en De Wit heeft meer nieuws: ‘Er zijn voor de nieuwe Kyocera-machine meer bezichtigingen door klanten uit Noord- Nederland ingepland: 2 bedrijven zijn (begin maart, red.) al enorm enthousiast, met een mogelijk tekenmoment tijdens Drupa. Een voordeel dat ik in deze trajecten veel hoor is dat er geen extra consumables om de inkt te laten hechten aan de media, gebruikt hoeven te worden. Dit is positief voor de kostprijs. Door de bijzonder hoog gepigmenteerde inkten is er bovendien minder inkt nodig voor een afdruk. Dat is heel belangrijk: bij de productievolumes tot 150 afdrukken per minuut maakt een prijs van rond de 5 ton minder uit dan de verbruikskosten. Vooral de inktprijs is heel bepalend voor de totale drukkosten.’

Kenmerken

Goed nieuws dus voor Kyocera Document Solutions Nederland. Met zijn eigen printerdivisie richtte Kyocera zich tot 2018 vooral op tonergebaseerde printers en multifunctionals voor kantooromgevingen; in inktkoppen is het bedrijf wereldwijd marktleider. Met de TASK- alfa Pro 15000c stapte de Japanse producent in 2019 in de wereld van production print. Marketingmanager Erik Wolthuis: ‘Deze eerste machine heeft een afdrukresolutie van 600 dpi en valt in het productiesegment van 100.000 tot één miljoen afdrukken per maand. Hij heeft als sweet spot direct mail en andere bedrukkingen met een wat lagere inktbedekking. Van de 15000c zijn er inmiddels al 15 in Nederland verkocht.

Het niet kunnen printen op coated media weerhield diverse drukkerijen, maar ook directmailbedrijven in het hogere segment, echter van aanschaf. Dat signaal hebben we opgepikt met de ontwikkeling van de Kyocera TASKalfa Pro 55000c, die wel op coated media kan printen. Gemiddeld valt deze machine in het productiesegment van 1 tot 3 miljoen afdrukken per maand. Daarmee valt hij net onder de heel hoge volume inkjet-oplossingen, die gepaard gaan met veel hogere investeringen en benodigde oplages.

Op de 55000c kun je verschillende media tot 400 grams in kortere runs draaien, zonder snelheidsverlies. In vergelijking met de TASK-alfa Pro 15000c ligt de uptime van deze machine nog wat hoger. De 55000c heeft met 1.200 dpi ook een verdubbelde resolutie. Daarmee levert deze productieprinter een met offset vergelijkbare afdrukkwaliteit. Neem daarbij ook nog de 2 keer zo kleine inktdruppelgrootte en daarmee samenhangende kleurkracht, en je begrijpt dat hij geschikt is voor alle grafische kunsttoepassingen.’

Portfolio-uitbreiding

Directeur Etienne Hendriks vult aan en blikt vooruit op Drupa: ‘Met de 15000c gaven wij al meer dan een klap op het water. Concurrenten op de high-endlasermarkt en inkjetmarkt hebben daar last van. De 55000c zit daar een segment boven. Dat wordt herkend door de markt. Er wordt veel voorgeïnformeerd. Geïnteresseerde partijen kijken ernaar uit om het product tijdens Drupa te zien. Wij verheugen ons ook enorm op Drupa. 12 jaar geleden stond Kyocera er voor het laatst, met officeproducten. In 2020 zouden we onze eerste inkjetproductieprinter tijdens Drupa hebben gelanceerd, maar covid besliste anders. Dit jaar is Kyocera op Drupa ‘Golden Exhibitor’. Naast de TASKalfa Pro 55000c als onze tweede inkjetproductieprinter, tonen we op Drupa ook 2 15000c-printers. En Kyocera blijft zijn portfolio in inkjet production printing uitbreiden: vorig jaar lanceerden we in modestad Milaan onze eerste textielprinter, Forearth, die gigantisch op watergebruik bespaart; inmiddels zijn we vergevorderd met de ontwikkeling van een flexibele film- en labelprinter. Daarna zullen we onze eerste roll-to-roll-oplossing uitbrengen. Wij houden het tempo er dus in.’

Geschikt voor banners

Het maximale papierformaat dat geschikt is voor de TASK- alfa Pro 55000c is 330 x 700 millimeter. Hij kan in 1 door-gang dubbelzijdig drukken. Ook kan de machine over diezelfde breedte van 330 millimeter banners tot 1.030 meter dubbelzijdig bedrukken; enkelzijdig tot een lengte van 1.220 meter.

Scan de QR-code voor het gratis e-Book

Gratis: e-Book Productieprint Trends 2024

Haal het beste uit Drupa en download het gratis e-Book van Kyocera over de belangrijkste trends in productieprinting als voorbereiding op een bezoek aan Drupa 2024. Het e-book belicht de commerciële printtrends voor 2024, zoals duurzaamheid, de overstap naar inkjettechnologie en de behoefte aan een grotere mediavariëteit.

Foto boven: Proosten op de deal met Kyocera, Dekker Drukwerken en businesspartner PCI. V.l.n.r.: Bram en Bert Dekker (Dekker Drukwerken), Deon Wepener (Expert Production Print Solutions, Kyocera Europe), Robert de Wit (PCI) en Erik Wolthuis en Etienne Hendriks (Kyocera Document Solutions Nederland).

Tekst: Wim Danhof | Fotografie: WilZ Fotografie


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief