Abonneren  Inloggen

Boekenuitgeverij Veen, Bosch & Keuning in Amerikaanse handen

6 mei 2024

Nederlands grootste boekenuitgeverij Veen, Bosch & Keuning (VBK) is overgenomen door de Amerikaanse uitgever Simon & Schuster (S&S). Het is voor het eerst dat een Nederlandse uitgeverij in Amerikaanse handen komt. De naam VBK blijft behouden en Geneviève Waldmann blijft VBK leiden.

VBK is een grote partij in het boekensegment, met bijna negentig miljoen euro omzet in 2023. Onder meer Anbo-Anthalis, Atlas Contact en Bookchoice (audioboeken) behoren tot deze uitgeefstal. De overname leidt naast schaalvergroting tot extra mogelijkheden om succesvolle Nederlandse auteurs naar het internationale podium te brengen.

S&S neemt voor het eerst een niet-Engelstalige uitgeverij over. Door de overname van VBK krijgt S&S een betere toegang tot de Nederlandse en Europese markt. De bedrijven gaan samenwerken aan betere verkoop, productie en distributie van boektitels in Europa en gaan meer titels van S&S in deze wereldregio uitgeven.

Geneviève Waldmann: ‘Uitbouw van digitalisering’

Geneviève Waldmann is algemeen directeur van VBK en een ervaren ceo in de boekenwereld. Zij reageert als volgt: ‘Wij willen onze schrijvers graag een groter en internationaal platform bieden. Door onderdeel te worden van S&S, kunnen wij deze ambitie en ons streven naar verdere digitalisering en innovatie uitbouwen. S&S en VBK zijn een perfecte match. Beide uitgeverijen, die geleid worden door ervaren uitgevers, bestaan ruim een eeuw en bedienen een breed portfolio aan schrijvers. Creativiteit en ondernemerschap zijn gedeelde kernwaarden, die ook tot uiting komen in de organisatiecultuur. Auteurs werken in kleine teams met betrokken redacteuren en medewerkers’.

Jonathan Karp (S&S): ‘VBK opereert als autonome divisie’

Kark is ceo van S&S en voegt hieraan toe: ‘VBK en S&S delen als uitgevers dezelfde waarden en houden er eenzelfde manier van werken op na. Wij hebben groot vertrouwen dat VBK, onder leiding van Geneviève, zal blijven floreren. Ons gezamenlijke doel is om, in een toenemend internationale uitgeefsector, het publiek voor onze auteurs en hun boeken uit te breiden. Wij zijn bijzonder enthousiast over de groeimogelijkheden van VBK. Het zal zijn onafhankelijkheid behouden en opereren als een autonome divisie binnen ons bedrijf. Ik kijk ernaar uit om alle VBK-collega’s te verwelkomen.’


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief