Abonneren  Inloggen

BNO richt Werkgroep AI x Design op

26 februari 2024

Beroepsorganisatie voor professionele ontwerpers BNO heeft een werkgroep opgericht die zich gaat bezighouden met de impact van Artificial Intelligence op het ontwerpvak. Een zestal leden en drie BNO-medewerkers zullen samen nadenken over wat ontwerpers nodig hebben en welke rol de BNO daarin zou kunnen spelen.

Eén van de leden van de werkgroep is Robbert Smit, managing partner bij branding agency Today. ‘AI is een blijvend onderdeel en zal een steeds prominentere rol in ons dagelijks creatieve leven innemen,’ zegt Smit. ‘Ik voel me verantwoordelijk om dit aan te pakken en kennis op te doen. Maar ook samen met vakgenoten de - behoefte, - ethische en juridische kaders van deze nieuwe mogelijkheid te verkennen. Hierdoor wordt AI minder abstract en een enorme kans voor ons allen.’

Ook Diana Vardanyan, 3D experience ontwerper bij Sandenburg-DST is lid van de werkgroep. ‘Je merkt dat ontwerpers bang zijn dat hun creativiteit straks wordt uitbesteed aan AI-tools, maar naar mijn mening doen we dan zowel de AI-tools als onszelf tekort. Wij denken vaak alleen aan ChatGPT en Midjourney, maar er zijn nog talloze tools beschikbaar die ons kunnen helpen om te groeien en meer diepgang en kennis toe te voegen aan onze ontwerpen. Daarnaast is er ook veel spanning als het gaat om gebruik van AI en de auteursrechten. Voor ons als ontwerpers is het daarom extra belangrijk om ons te bewapenen met kennis over het veilig gebruikmaken van de AI-tools’, zegt Vardanyan.

Op de website van BNO stellen alle leden van de Werkgroep AI x Design zich voor.

De afbeelding bij dit bericht is voor deze gelegenheid gegenereerd met AI.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief