Abonneren  Inloggen

Uitvinder van pdf en Photoshop John Warnock overleden

22 augustus 2023

Afgelopen zaterdag is de mede-oprichter van Adobe, Dr. John Warnock, op 82-jarige leeftijd overleden. Warnock en Dr. Charles Chuck Geschke richtten Adobe in 1982 op nadat zij elkaar als collega's bij Xerox leerden kennen. ‘Dankzij zijn visie en passie kon Adobe baanbrekende innovaties leveren, zoals Illustrator, het alomtegenwoordige PDF-bestandsformaat en Acrobat, Photoshop en Premiere Pro. Dit heeft het desktoptijdperk gedefinieerd en ontketende de creativiteit en mogelijkheden voor miljoenen mensen,’ zegt Adobe topman Shantanu Narayen.

John Warnock en Chuck Geschke met het Adobe Logo.

Voordat hij Adobe mede oprichtte, bekleedde Warnock diverse andere sleutelposities bij technologiebedrijven. Zo was hij hoofdwetenschapper bij Xerox in Palo Alto. Geschke en Warnock ontwikkelden samen baanbrekende software. Het eerste Adobe product was Adobe PostScript, een technologie die de aanzet gaf tot de desktop publishing-revolutie. Later volgden onder andere Adobe Illustrator en de begin jaren 90 de bestandsindeling pdf (portable document format). Eén van Adobe's populaire lettertypen, Warnock, is naar Dr. Warnock vernoemd.

‘Zijn genialiteit heeft de wereld veranderd’

Dr. John Warnock ging in 2000 met pensioen als CEO en was tot 2017 voorzitter van de raad van bestuur, een functie die hij deelde met Dr. Geschke. Sindsdien was hij lid van de Raad van Bestuur. Geschke overleed in 2021. Als erkenning voor hun technische prestaties ontving Warnock uit handen van president Barack Obama de prestigieuze Nationale Medaille voor Technologie en Innovatie. Daarnaast kreeg hij de Computer Entrepreneur Award van de IEEE Computer Society, de American Electronics Association Medal of Achievement en de Marconi-prijs voor bijdragen aan informatiewetenschap en communicatie.

‘John's genialiteit en technologische innovaties hebben de wereld veranderd. Het is een trieste dag voor de Adobe-gemeenschap en de industrie waarvoor hij al tientallen jaren een inspiratiebron is,’ aldus Shantanu Narayen.

Bron & foto’s: Adobe


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters