Abonneren  Inloggen

Voetafdrukken op waddenpostzegels

14 augustus 2023

In de serie ‘Typisch Nederlands’ is vandaag het laatste postzegelvel van dit jaar verschenen. In 2024 zet PostNL deze populaire serie door met nog meer typisch Nederlandse onderwerpen. Deze meerjarige serie ging in 2020 van start en was dit jaar gewijd aan uiteenlopende bezienswaardigheden die belangrijk en typerend voor Nederland zijn. Op de nieuwste postzegels van PostNL staat het Nederlandse wad centraal.

In Nederland kennen we het wad vooral van de Waddenzee, een natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De naam Waddenzee wordt begin 20e eeuw voor het eerst gebruikt voor het noordelijk deel van wat toen nog Zuiderzee heette.

Zool en hak

Typerend voor het wad is dat bij laagwater de mogelijkheid ontstaat om over de zeebodem te lopen. Als georganiseerde vorm van inspanning en ontspanning dateert wadlopen van na 1945. Op het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – wadden’ staan illustraties van iconische vormen van voetafdrukken, opgebouwd uit de zool en de hak van een schoen. Op iedere postzegel zijn complete voetafdrukken afgebeeld en voetafdrukken die op de andere postzegels en naar de velrand doorlopen.

Zichtbare bewijzen

De schijnbaar willekeurig verspreide voetafdrukken zijn in een vast patroon over de postzegels gegroepeerd. De postzegels voor 2023 uit de meerjarige serie ‘Typisch Nederlands’ werden net als de vorige edities ontworpen door Total Design uit Amsterdam. Op alle postzegelvellen staan iconische vormen die het beste zouden aansluiten op de bezienswaardigheden. Voor de wadden zijn dat voetafdrukken geworden, de zichtbare bewijzen dat wadlopers voorbij zijn gekomen. Ook is een typische schelpvorm aan de voetafdrukken toegevoegd.

Spannende illustratie

Senior grafisch ontwerper Adam Lane van Total Design bedacht een enigszins chaotisch patroon omdat de bodem van het wad er in het echt zo uitziet wanneer wadlopers er overheen hebben gelopen. Het patroon zet zich op de velrand voort, alleen aan de rechterkant van het vel lijkt de schelp net niet op de juiste plek te staan. ‘Zo doorbreken we het patroon om van het geheel een spannende illustratie te maken’, aldus Lane. ‘Hier gebeurt dat subtieler dan op de andere postzegelvellen uit de serie. Het patroon van de voetafdrukken is al onregelmatig genoeg.’

Opkomend water

Volgens collega-ontwerper Edwin van Praet bij Total Design is het niet alleen de vorm die op het postzegelvel domineert, er zit ook een inhoudelijk aspect vast aan de keuze voor dit ontwerpconcept met iconische vormen en patronen. ‘Bij deze postzegels zie je dat de voetstappen, ondanks dat ze door elkaar schijnen te lopen, toch dezelfde kant opgaan. Dat moet ook wel, want een van de belangrijkste afspraken bij wadlopen is dat je als groep samenblijft. En de aanwijzingen van de gids volgt om te voorkomen dat je door het opkomende water wordt verrast.’

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – wadden’ telt 6 postzegels en is gedrukt op normaal papier met fosforopdruk, gegomd en gedrukt in een oplage van 75.000 vellen bij Cartor Security Printers in Meaucé La Loupe, Frankrijk. De postzegels zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters