Abonneren  Inloggen

Open Press Project maakt mini-drukpers voor iedereen beschikbaar

7 juni 2023

In Grafisch Atelier Den Bosch is nog tot 18 juni de tentoonstelling Les Petit Prints te zien. Er zijn meer dan 200 miniprenten te bewonderen van makers van over de hele wereld. De prints zijn maximaal 7 bij 7 centimeter groot en geprint op een 3D-geprinte mini pers, die dankzij het Open Press Project door iedereen met een 3D-printer geprint kan worden.

Ook de tentoonstelling zelf maakt onderdeel uit van het Open Press Project, een initiatief van de Keulse ontwerpers Martin Schneider en Dominik Schmitz. Het project heeft als doel om drukwerk voor iedereen toegankelijk te maken. Schneider ontwierp de eerste versie van de Open Press in 2018 als onderdeel van een examen aan de Köln International School of Design. Hij wilde een functionele drukpers bedenken die gemaakt kan worden met een gewone 3D-printer. De bestanden ervoor publiceerde hij als open source om het mensen gemakkelijk te maken toegang te krijgen tot technieken zoals etsen, graveren, drogenaald en andere diepdruktechnieken.

De 3D-geprinte drukpers kan op een tafel geklemd worden en maakt technieken als drypint, ets, gravure, collagraaf, linosnede en houtsnede toegankelijker. (Foto: Dominik Schmitz)

De persen worden over de hele wereld geprint

‘Vóór het Open Press Project waren deze technieken meestal alleen mogelijk met een gewone grote etspers, maar deze zijn erg duur, moeilijk te transporteren en kunnen behoorlijk intimiderend zijn.’ Een kleine versie hiervan gemaakt van plastic op basis van maïszetmeel zou de drempel verlagen om etsen & co te drukken, dacht Martin. Hij kreeg overweldigende feedback, mensen van over de hele wereld begonnen hun eigen persen te printen. ‘We delen persen en prints van andere mensen op onze Instagram.’

Crowdfunding

Omdat steeds meer mensen zonder toegang tot een 3D-printer het tweetal benaderden, lanceerden Schneider en Schmitz in 2019 een crowdfunding-campagne. ‘Het was een echte uitdaging om de persen kosteneffectief in hoge kwaliteit te produceren, maar uiteindelijk hebben we alle persen naar onze geldschieters verzonden en zijn we doorgegaan met de verkoop volgens een “kies-wat-je-betaalt”-strategie, waarbij we de persen op eigen kosten aanbieden om ze beschikbaar te maken voor mensen die niet veel geld hebben. Veel kopers besloten er echter iets bovenop te doen, zodat we onszelf een klein salaris konden betalen en zelfs aan vervolgprojecten konden werken.’

Oprichters van het Open Press Project Martin Schneider (links) en Dominik Schmitz (rechts). Foto: Dörte Köstlin-Thompson

‘Het voelde als Kerst’

In 2019 organiseerden Schneider en Schmitz hun eerste “open call”. ‘We nodigden de Open Press-community uit om ons afdrukken te sturen die waren gemaakt met een mini 3D-geprinte pers. Meer dan 100 kunstenaars van over de hele wereld namen deel en we konden meer dan 250 kleine prints laten zien in onze printstudio Kölner Graphikwerkstatt in Keulen.’ Er kwamen wekenlang brieven en kleine pakketjes binnen. ‘Elke keer was de hele workshop vol ontzag voor wat mensen instuurden. Het Open Press Project was toen ongeveer een jaar online en het was verbluffend om te zien wat mensen konden maken met de persen die we hebben ontworpen. Het voelde wekenlang als Kerst.’

Open Print Exchange

Met de Open Print Exchange wil het duo anderen dezelfde ervaring meegeven die zij zelf hadden toen ze al die brieven openden. ‘In het verleden zijn er mooie initiatieven geweest om met mensen prints uit te wisselen. We willen een soortgelijk concept gebruiken om de wereld te laten zien wat er kan worden gedaan met een kleine 3D-geprinte pers en om te helpen om printen toegankelijker te maken.’ Het project ontving na een oproep begin 2022 meer dan 300 edities van prints. Negen stuks van elke editie werden gematcht met een nieuwe eigenaar en één werd bewaard voor digitalisering en ingelijst voor komende tentoonstellingen.

En zo’n tentoonstelling is dus nog tot 18 juni te zien in Den Bosch, het resultaat van een samenwerking tussen Open Press, Grafisch Atelier Den Bosch en de Willem Twee kunstruimte. Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

Bezoek de website van Open Press Project voor meer informatie over het project en tekeningen om zelf de drukpers te printen.

Op de website van Open Print Exchange zijn inmiddels meer dan 700 prints te bekijken.

Foto’s: Open Press Project


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters