Abonneren  Inloggen

Penguins uit de automaat

29 maart 2023

Naast chips en chocoladerepen is het in Exeter nu ook mogelijk voeding voor je geest uit een automaat te halen. Op St. David’s Station in de Engelse stad heeft de bekende uitgeverij Penguin Books namelijk een boekenautomaat geplaatst. En daarmee is de cirkel na bijna 90 jaar rond.

In 1934 wachtte Sir Allen Lane in station Exeter St. Davids op een trein terug naar Londen na een bezoek aan zijn vriendin Agatha Christie die in Devon woonde. Hij had geen boek om te lezen en in de boekenkraam van het station waren alleen tijdschriften en Victoriaanse herdrukken te koop. Op dat moment besloot hij dat hoogwaardige, boeiende en redelijk geprijsde boeken voor iedereen en overal beschikbaar moesten zijn. Het jaar daarop werd geschiedenis geschreven met de geboorte van de paperback, toen Penguin Books zijn eerste tien titels uitbracht.

De Penguincubator (Foto via Flickr)

De Penguincubator

Sir Allen Lane wilde boeken voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Tien maanden na de oprichting van Penguin Books bedacht hij een nieuwe manier om dat mogelijk te maken: The Penguincubator, een futuristische machine op Charing Cross Road die een selectie van Penguin Books aanbood.

Sir Allen Lane, oprichter van Penguin Books (Foto: Wikipedia)

Visie van Sir Allen Lane tot leven gebracht

Anna Cohn Orchard, uitvoerend directeur van Exeter UNESCO City of Literature, kende de geschiedenis van Penguin en benaderde de uitgever in 2021 met het idee voor een boekenautomaat op de plek waar Penguin is ontstaan. Dankzij de samenwerking tussen Penguin Books, Great Western Railway, Graddons Vending en Bookbag, is de cirkel met de installatie van Penguin's allereerste boekenautomaat in Exeter St Davids nu rond.

De opbrengst van de automaat komt ten goede aan Bookbag, een lokale onafhankelijke boekwinkel, en Exeter City of Literature, dat zich inzet om de literaire geschiedenis van Exeter te vieren en om boeken en lezen toegankelijker te maken in de lokale gemeenschap.

Picture by Jim Wileman - The new Penguin Book vending machine, at Exeter St. David’s Train Station, Exeter, Devon.
Foto’s door Jim Wileman - De nieuwe Penguin Boekenautomaat, op Exeter St. David’s Train Station, Exeter, Devon. | Copyright: © Jim Wileman | Exeter City of Literature

Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters