Abonneren  Inloggen

Investeren in inkjet: denk vooraf over nabewerking

2 november 2022

De belangstelling voor investering in inkjet voor grafische producties is groot. Belangrijk is om voorafgaand aan de investering in printapparatuur ook het nabewerkingstraject in kaart te brengen. Dat laatste kwam tijdens een gesprek met Amstel Graphics over het 20-jarig bestaan aan de orde. We gaan er nog even iets dieper op in.

De enorme technologische ontwikkeling maakt het nu mogelijk om van een blanco rol papier in 1 procesgang een al dan niet gepersonaliseerd gelijmd of geniet boekje te produceren. 2 van de merken die Amstel Graphics vertegenwoordigt, sluiten aan op de ontwikkelingen in het segment digital drukken; Horizon en Hunkeler. Met de vertegenwoordiging van Horizon deed Ceelen een goede zet. ‘Horizon is een gigantisch goed product. Ze hadden altijd al een mooie positie in kleinformaat, maar hebben nu ook een sterke positie in 50x70 en 70x100 formaat,’ aldus directeur-eigenaar Jan Ceelen over de positie in offset in een eerder artikel in PRINTmatters 3 2022.

Automatisering

‘De onderneming richt zich vooral op automatisering van machines. Wat zij kunnen, kunnen concurrenten niet.’ Naast de connectie via JDF, dat is de nu al 3de generatie IceLink, gaat het bij Horizon om bijzonder knappe technische vaardigheden. Een voorbeeld: ‘Bij een vouwmachine hoef je alleen je vouwslag en formaat in te geven. Hij stelt automatisch in, inclusief de kruisslag. Dat doen ze al 20 jaar en dat krijgt geen concurrent nog op deze manier voor elkaar. Bij demo’s is dat niveau van automatisering altijd overtuigend.’ Het enthousiasme voor dit merk spat er van af: ‘We leveren van Horizon hele systemen voor hard en softcoverproducties waar bijvoorbeeld van de rol in 1 lijn boeken gemaakt worden, inclusief toevoegen van schutbladen en omslagen. Ian: ‘En volledig teruggekoppeld voor analyse en calculatie, van productietijden, stilstandtijden en eventuele errors voor het management informatiesysteem.’

De enorme technologische ontwikkeling maakt het nu mogelijk om van een rol papier in 1 procesgang een al dan niet gepersonaliseerd gelijmd of geniet boekje te produceren. Deze nabewerkingsstraat is opgebouwd uit de merken Horizon en Hunkeler. Copyright: Horizon Inc.

Finishing first

Jan haalde nog een sterk merk binnen: Hunkeler. ‘Na de aansluiting op offset verzekerden wij onze klanten ook van aansluiting op rotatieve digitale productie. Ook Hunkeler is een familiebedrijf waarmee we goede persoonlijke contacten hebben.’ Die veranderende processen beïnvloeden ook de manier van denken bij grafische beslissers over investeringen. Ian: ‘Je hebt op het gebied van inkjet twee stromen: losblad en van de rol. Met name bij rolfinishing moet je heel goed nagaan wat je uiteindelijk wilt bereiken met die digitale rotatiepers. Je moet nadenken over het eindproduct. De denkvolgorde moet veranderen. Vandaar onze slogan ‘Change the focus, finishing first’. Als je nadenkt over het type product dat je maakt, kan je er het type machine bijbouwen uit alle standaardconcepten.’

Eindeloze reeks nabewerkingsopties

Ian pakt er een opvallend afgewerkte Hunkeler-brochure bij. Een geniete versie, met een platte rug, alsof het gelijmd is. De inhoud: voor de gelukkigen die wel eens op de Hunkeler Innovationdays zijn geweest, zal het bekend voorkomen; de aaneenschakeling van nabewerkingsopties na printen op de rol is bijna eindeloos. ‘De mogelijkheden zijn in deze brochure per applicatie ingedeeld: transactioneel, transpromotioneel, direct mail, boeken, brochures, kranten, security printing.’ Wat opvalt in al die productsegmenten is dat het veelal gaat om compacte modulaire eenheden. Uiteraard begint het bij alle vormen met een unwinder. Vaak gaat de rol daarna direct de printer in. Soms staat er een perforatie-eenheid of een coater tussen. Om dit soort productiestraten wat duidelijk over het voetlicht te krijgen, beschrijven we een aantal mogelijkheden.

Folderproductie. Opties op deze Horizon/Hunkelercombi: Dat begint met afrollen van de al beprinte rol, dynamisch perforeren /ponsen / rillen (DP8), webinspectie (het controleren dat wat er op het papier staat ook correct is), papierbaan in lengte richting vouw en/of snijden en samenvoegen, dwars snijden en aansluitend stapelen of direct door naar een vouwmachine.

Direct mail

Met een snelheid tot 160 meter per minuut loopt de papierbaan door de machine. Volgens de documentatie kan het systeem, papier aan van 60 tot 120 grams, op een breedte van 33 tot 52 cm. Op bijgaande afbeelding is te zien dat na de printer een digitale inspectie volgt, waarna een buffersysteem zorgt voor een juiste afstemming naar de volgende unit. Die voorziet de baan van een perforatie waardoor lucht kan ontsnappen, brengt een lengtevouw aan en voegt het samen. Vervolgens krijgt de samengevoegde baan een dwarssnede en een eindvouw waarna het dakpansgewijs richting eindpunt gaat. Aan deze keten van modules zijn diverse extra’s toe te voegen, zoals coating- en perforatie-units.

Boeken

Voor het maken van gelijmde of genaaide boeken biedt het van de rol produceren ook ruime mogelijkheden. Op een van bijgaande afbeeldingen is te zien dat het systeem in één run van een blanco rol boekblokken maakt. Ook dat gebeurt met een ingangssnelheid van 160 meter per minuut, in dit geval op een baanbreedte van 16,5 tot 52 cm. Daarbij kan het papier verwerken van 40 tot 300 grams. In dit voorbeeld is er sprake van een 3-up productie, ofwel 3 boekblokken tegelijk uit de breedte. Op pagina volgorde geprint, zodat na het snijden en verzamelen de juiste pagina’s in volgorde als blok eindigen. De boekblokken kunnen vanuit deze positie naar de lijmmachine. Een daaraan gekoppelde perfect binder is ook een optie, zie de afbeelding met de combi van Horizon en Hunkeler. Voor genaaide boeken is ook een oplossing, zie de versie met de vouwunit. Ook dat gaat per boekje in paginavolgorde waarbij de katerns, die in omvang kunnen variëren, gesneden en gevouwen worden. Op één van de Hunkeler Innovationdays heb ik dit gekoppeld gezien aan een Meccanotecnica Universe garengenaaid-machine.

Brochureproductie. Ook dit is een Horizon/Hunkelercombi waartussen een printer geplaatst is: Eerst afrollen, dan door een printer, webbuffer die de bandsnelheid-verschillen tussen de printer en het vervolg opvangt en zorgt dat er geen papier op de grond komt, dwars en lengte snijden en aansluitend stapelen of direct door naar een brocheermachine, in dit geval de Horizon StitchLiner 6000 Digitaal.

Brochures

Nietje er door en klaar. Ja, maar dan in één run vanaf een banco rol. Hier met een aanvangssnelheid tot 160 meter per minuut en een papierbaanbreedte van 20,3 tot 52 cm. Qua gramgewicht zegt de brochure dat het 52 tot 210 aankan. Na de printer in de buffer die de baan op de juiste spanning houdt voor de nabewerking. Vervolgens krijgt het een lengte- en een dwarsdoorsnede, wordt het verzameld om aansluitend gehecht te worden. We beschreven een paar van de enorme hoeveelheid productie-opties. De technieken en de combinaties daarvan bieden zo veel mogelijkheden dat het verstandig is om deze materie goed door te nemen. Zo kan je zien wat de optimale, lees meest efficiënte, combinatie van nabewerkingsapparatuur is passend bij de te investeren printer.


Dit artikel verscheen eerder in PRINTmatters 6 van 2022