Abonneren  Inloggen

Nederland Europees koploper papierrecycling niet-verpakkingen

7 oktober 2022

89% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton (niet- verpakkingen) is in 2021 ingezameld en gerecycled. Op Europees niveau lag het percentage papierrecycling vorig jaar op 71,4%. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitoringsrapportage van Stichting Papier Recycling Nederland (PRN).

PRN publiceert ieder jaar een monitoringsrapportage met de cijfers van de recycling van niet-verpakkingstoepassingen van papier en karton. In 2021 werd daarvan in totaal 997.000 ton op de markt gebracht. Daarvan werd 884.000 ton ingezameld én gerecycled. De goede recyclingcijfers zijn volgens PRN mede het resultaat van de inspanningen van producenten, burgers, gemeentes en professionele inzamelaars en sorteerders en van het Papiervezelconvenant (een samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse gemeenten en PRN).

Vervuiling oudpapier

Dat het nu zo goed gaat, betekent niet dat we achterover kunnen leunen, aldus PRN. De vervuiling van het oudpapier neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek dat PRN om de twee jaar laat doen naar de productvreemde vervuiling in huishoudelijk papier en karton. In het onderzoek 2021-2022 bedraagt het gemiddelde percentage productvreemde vervuiling 3,36%. In de periode 2019-2020 bedroeg de vervuiling nog 2,52%. Gemeenten hebben de positie om deze vervuiling samen met hun inwoners aan te pakken, PRN wil hen daarbij helpen. Met o.a. een nieuwe instructievideo wil PRN het belang van een schone en droge oudpapierstroom onder de aandacht brengen.

Bron: website PRN.


Wekelijks het laatste nieuws uit de wereld van de grafimedia in je inbox? Schrijf je in voor de PRINTmatters nieuwbrief.