Abonneren  Inloggen

Folding Boxboard en Neenah Coldenhove in Eerbeek dringen energieverbruik terug

28 juni 2022

Provincie Gelderland heeft een pakket aan maatregelen klaar staan voor de aanpak van het stikstofvraagstuk, die binnen 2 jaar zijn uit te voeren. De verduurzaming van de papierindustrie is daar onderdeel van. Met een bijdrage van het Rijk van €25 miljoen wil de Provincie Gelderland de verduurzaming van de papierindustrie versnellen.

In Brummens Nieuws verscheen vrijdag een artikel over Folding Boxboard (huidig gasverbruik ca. 40 mln m3 per jaar) en Neenah Coldenhove (ca. 6 mln m3 per jaar). Beide bedrijven zijn gevestigd in het Gelderse Eerbeek en al bezig met verduurzaming.

Energiebesparing van 5%

Folding Boxboard heeft een eigen warmtekrachtcentrale, die gas omzet in elektra en stoom ten behoeve van het productieproces. In september 2022 start het bedrijf met het vervangen van de verouderde perspartij in de kartonmachine. Ook krijgen de infraroodbranders die het vouwkarton drogen een upgrade. ‘Deze aanpassingen vergen een investering van ruim 20 miljoen euro en levert een energiebesparing op van ongeveer 5%’, zo meldt Brummens Nieuws. Eerder investeerde Folding Foxboard al in het vervangen van de gasturbine met stoomketel en in het terugwinnen van rookgaswarmte. Het bedrijf onderzoekt verdere energiebesparende maatregelen.

20% minder CO2 met e-boiler

Neenah Coldenhove wil in 2024 een elektrische boiler operationeel hebben. De e-boiler, die de stoomketel ondersteunt kan worden ingezet als bijvoorbeeld de elektra goedkoop is. Deze investering van 1,5 miljoen euro levert een vermindering in de uitstoot van CO2 van 20% op. Hiervoor is echter een verdubbeling van de netwerkcapaciteit nodig, wat betekent dat het netwerk verzwaard dient te worden. Naast de e-boiler is ook het hergebruiken van de warmte boven de cilinderdrogers een optie voor Neenah Coldenhove. ‘De warmte kan opgevangen worden door een ‘droogkap’ om de machine heen en worden hergebruikt voor het drogen van het papier.’

Lees het volledige artikel in Brummens Nieuws.