Abonneren  Inloggen

Pluk de vruchten van verbeteringen – ook op lange termijn

20 mei 2022

Het werken aan verbeteringen haalt irritatie weg en biedt ruimte aan een frisse, nieuwe kijk op de dagelijkse werkzaamheden en de samenwerking met collega’s.

Dit is een artikel van Dienstencentrum.

Bij veel van de adviestrajecten van Dienstencentrum weten ze hun klanten te prikkelen en te enthousiasmeren om in beweging te komen en gewoon te beginnen. Vaak helpt het als een partij als het Dienstencentrum het eerste zetje geeft. Maar ze horen soms ook dat dit positieve gevoel na verloop van tijd wegzakt. Het bedrijf heeft daarom twee praktische tips:

1. Vergroot het draagvlak binnen de organisatie

Slimmer werken is niet een éénmansshow. Het is de kunst om iedereen in je organisatie te laten begrijpen wat er gebeurt én waarom. Nog beter is het om hen zelf de problemen te laten aanwijzen en ook zelf met de oplossingen te komen. Iedereen heeft het door als er iets wordt veranderd, maar zien ze het ook als een verbetering? Soms is het belang van de afdeling al voldoende duidelijk, maar soms moet het belang van de organisatie in zijn geheel worden toegelicht. Denk aan continuïteit, faalkostenreductie of specifieke eisen van klanten.

2. De kracht van herhaling

Herhalen, herhalen, herhalen. Slimmer werken is niet iets éénmaligs maar bestaat uit vele kleine stapjes. Gebruik daarom de kracht van herhaling. Maak bijvoorbeeld gebruik van een dagelijkse routine, zoals de dagstart;

Gebruik dagelijks één kop koffie, niet één minuut meer, om met jouw collega’s of met de vorige ploeg bij het whiteboard even stil te staan bij twee vragen: Wat ging er gisteren niet goed, wat we vandaag moeten voorkomen? Welke uitdagingen verwachten we de komende tijd en hoe kunnen we die overwinnen?

Door dit dagelijks te doen zal je binnen enkele weken efficiënter en productiever werken. Je weet elkaar beter te vinden en alles komt op tafel. Een verbetering van 20% efficiency is mogelijk en op een 8-urige werkdag is dat 1,6 uur. Veel maakbedrijven in Nederland en gelukkig ook steeds meer grafische bedrijven doen dit. Eén kopje koffie dus, voor de organisatie.

Meer weten? Neem contact op met het Dienstencentrum Anne Schneider, via 06-51395392 of mail a.schneider@dienstencentrum.com

Dit artikel van Dienstencentrum komt uit ons magazine. Ontvang je ons magazine nog niet? Neem dan eens een proefabonnement via onderstaande button.

Neem een proefabonnement