Abonneren  Inloggen

Zwitsers steunplan voor kranten en media niet gesteund

16 februari 2022

Zwitserse kiezers hebben zondag een regeringsplan verworpen om elk jaar meer dan 150 miljoen frank (ongeveer € 143 miljoen) te injecteren in uitzend- en gedrukte media, inclusief ondersteuning voor de bezorging van ochtendkranten en online media voor een bedrag van 70 miljoen frank (bijna € 66 miljoen) per jaar. Ongeveer 56% van de kiezers verwierp de maatregel, meldt de publieke omroep SRF.

Genoeg handtekeningen

Tegenstanders van het plan, dat in juni door Zwitserse wetgevers was aangenomen, hadden genoeg handtekeningen verzameld in een petitie om de kwestie voor te leggen aan het publiek, onderdeel van de specifieke vorm van Zwitserland van democratie die kiezers in het land van 8,5 miljoen een directe stem geeft bij beleidsvorming.

Verspilling van belastinggeld

Volgens de tegenstanders zou de geldinjectie belastinggeld verspillen, dat ten goede zou komen aan grote krantenketens en de mediamagnaten. Door de media afhankelijker te maken van overheidssubsidies zou volgens hen de journalistieke onafhankelijkheid geschaad worden, en zou men minder geneigd zijn om ambtenaren te bekritiseren. Ze zeiden ook dat het discriminerend was, omdat gratis kranten er geen baat bij zouden hebben. Daarnaast meldden ze dat grote Zwitserse printmediagroepen in 2020 samen meer dan 300 miljoen frank winst hebben gemaakt, zelfs tijdens de COVID-19-crisis.

Openbare dienst

Aanhangers van de geldinjectie hadden tegengesproken dat journalistiek, vooral in lokale gebieden die slecht worden bediend door grote mediagroepen, als een openbare dienst moet worden beschouwd, net als veel openbare radio- en televisieomroepen in Zwitserland en in heel Europa.

‘Mediagroepen vechten om te overleven. De advertentie-inkomsten voor de gedrukte pers zijn niet gestopt met dalen of worden opgeslokt door giganten als Facebook en Google, en abonnementen zijn niet genoeg’, had de Zwitserse Groenpartij, die de maatregel steunde, betoogd voor de stemming.

Meer dan 70 kranten verdwenen

Voorstanders zeiden dat er sinds 2003 meer dan 70 kranten zijn verdwenen. De advertentie-inkomsten in alle gedrukte publicaties daalden met 42% tussen 2016-2020 in Zwitserland.

Bron: AP News