Abonneren  Inloggen

Decemberzegels met thema gezelligheid

11 november 2021

Het thema van de decemberzegels van dit jaar is gezelligheid. Op tien verschillende zegels schept papierknipkunstenaar Geertje Aalders een fantasievolle wereld met allerlei verschillende dieren die hun best doen om het voor elkaar gezellig te maken.

Eerstedagenvelop

Voor de decemberzegels ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) twee bijpassende eerstedagenveloppen. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 15 november 2021 verkrijgbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Zo’n vrolijke postzegel draagt bij aan de kerstsfeer. Op de eerstedagenvelop wordt de sfeer benadrukt door een winters tafereel waarin vos een sneeuwpop maakt. De eenvoud van de ontwerpen van Geertje Aalders en onze envelop maken het extra feestelijk.”

Papierknipkunst

Op de postzegels staan tien fantasievolle tafereeltjes in handgemaakte 3D papiersnedes. In het kwadrant van de postzegel schept Aalders een fantasievolle wereld vol verhalen waarin van alles gebeurt. Alle dieren doen hun best het gezellig te maken. De verfijnde ontwerpen in combinatie met aansprekende kleuren en herkenbare kersttaferelen geven de kerstpostzegels een nieuwe en moderne uitstraling.

Kerstpostzegels

Elk jaar ontwerpt PostNL een tiental kerstpostzegels (met een lagere waarde dan de reguliere postzegel van waarde 1) waarmee kerst- en nieuwjaarskaarten binnen Nederland kunnen worden verstuurd. De verkoop van decemberzegels startte in Nederland in 1987. Bij frankering met decemberzegels krijgt de verzender in de maand december tot en met 6 januari korting op het verzenden van poststukken binnen Nederland, tot 50 gram. De postzegels zijn daarna geldig voor hun gebruikelijke waarde (€ 0,86).

Over de eerstedagenvelop

Verzamelaars frankeerden ooit nieuw uitgegeven zegels en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Vanaf 1960 zijn steeds meer verzamelaars de enveloppen 'blanco' (zonder adres) gaan verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars en vaak een interessante investering. De NVPH ontwerpt jaarlijks zo’n twintig eerstedagenveloppen passend bij de postzegelserie.

Over NVPH

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.