Abonneren  Inloggen

Duitse drukkers: niet optimistisch

7 juli 2021

De Duitse grafimedia branchevereniging peilt maandelijks het ‘ondernemingsklimaat’. De situatie in juni was stabiel. Dat het ondernemersklimaat, ondanks positieve ontwikkeling van de markt nauwelijks veranderde, is te wijten aan de pessimistischere verwachtingen van de drukkerijen en mediabedrijven over hun toekomstige bedrijfssituatie.

In juni daalde de seizoengecorrigeerde index van de bedrijfsverwachtingen met 3,2 procent tot 105,0 punten. Na de turbulente ontwikkeling van het vestigingsklimaat van de Duitse grafische en media-industrie in de afgelopen maanden, is het klimaat in juni enigszins gekalmeerd. De door het Bundesverband Druck und Medien berekende bedrijfsklimaatindex steeg met een seizoengecorrigeerde 0,9 procent ten opzichte van een maand eerder en lag met 100,0 punten ongeveer 2,3 procent onder de waarde van februari 2020.

Afbeelding van het Bundesverband Druck und Medien

Zorgen over Deltavariant

Terwijl de situatie van bedrijven bleef verbeteren als gevolg van de dalende ziekenhuisbezetting door corona, waren de verwachtingen zwakker dan in de voorgaande maand. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met de toenemende spreiding van de Deltavariant en de daarmee gepaard gaande zorgen over vernieuwde beperkingsmaatregelen in de komende maanden. Ook de verwachtingen ten aanzien van – in de verdere loop van het jaar – sterk stijgende leveranciersprijzen spelen hierbij een belangrijke rol.

Nog steeds korter werken

De meeste bedrijven zijn nog steeds ontevreden over hun orderachterstand. Hoewel het saldo met meer dan 30 procentpunten verbeterde ten opzichte van het voorgaande jaar, bleef het duidelijk in negatief gebied met een waarde van ongeveer -33 procentpunten. Als gevolg hiervan blijft meer dan de helft van alle deelnemers gebruik maken van de ‘korter werken-optie’. Een jaar geleden was dat nog meer dan tweederde van alle bedrijven. Niettemin kan een geleidelijk herstel van de huidige bedrijfssituatie worden waargenomen, aangezien dit in de vergelijking van de vorige maand al vijf maanden op rij verbetert.