Abonneren  Inloggen

Epple heeft antivirus-lak

18 november 2020

De Duitse inktproducent Epple meldt dat onafhankelijke onderzoeken uitwijzen dat de door hen ontwikkelde vernislijn “Microbe Protect” gebruikers van drukwerk beschermt tegen besmetting door bacteriën en virussen.

In juni kondigde Epple deze vernislijn aan. De producent bemerkt veel belangstelling van merken en drukkerijen. Aan de ene kant is het technisch goed te verwerken op papier of karton en aan de andere kant beschermd het. ‘De vernissen hebben inmiddels antivirale tests op een stam van de coronafamilie positief doorstaan,’ aldus de fabrikant.

Nanozilver

‘We bewijzen de prestaties van onze producten altijd via grondige tests. In het geval van onze productlijn “Microbe Protect” met een exclusief complex van actieve nanozilver ingrediënten is de interesse van de klant in testseries bijzonder groot,’ zegt Dr. Carl Epple. Hij is lid van de Raad van Bestuur en hoofd Innovatie en Ontwikkeling bij Epple Druckfarben AG.

Farmaceutische en voedselverpakkingen, tijdschriften en speelkaarten

Hij voegt eraan toe: ‘Daarom hebben we verschillende afdrukvoorbeelden laten testen door gerenommeerde externe testinstituten om de antibacteriële en antivirale effectiviteit van de vernistoevoeging te valideren. Deze antivirale tests zijn uitgevoerd met Finishfit® WBC Gloss Microbe Protect 2400 op een stam van de coronafamilie.’ De dispersielak is onder meer geschikt voor gebruik op farmaceutische en voedselverpakkingen, tijdschriften en speelkaarten.

Coronavirusfamilie

De reductie van bacteriën op de vernisfilm van Finishfit® WBC Gloss Microbe Protect 2400 werd getest tegen veel voorkomende soorten bacteriën op verschillende afdrukmonsters volgens ISO 22196: 2011. De testen resulteerden in een vermindering van het kiemgetal met maximaal 99,99% (log-niveau 4). Bovendien toonde een eerste antiviraal onderzoek van een afdrukmonster in overeenstemming met de richtlijnen van het Robert Koch Institute en ISO 21702: 2019 tegen een stam van de coronavirusfamilie (BCoV) een vermindering van 99,98% binnen een uur.