Abonneren  Inloggen

UV-gedrukte producten vormen geen risico voor consumenten

3 juli 2020

Een recent Duits onderzoek bevestigt dat gedrukte producten die zijn geproduceerd met het UV-vellenoffsetproces de consument niet in gevaar brengen. Dit geldt ook als de drukinkten niet volledig gehard zijn.

Het project is gezamenlijk uitgevoerd door de Duitse grafimedia werkgeversvereniging, het Bundesverband Druck und Medien e.V. (bvdm) en het Verband der deutscher Lack- und Druckfarbenindustrie e.V. (VdL). Met energiezuinige LED-UV-lampen hecht de speciaal daarvoor ontwikkelde inkt onmiddellijk en is meteen droog. Dat maakt directe nabewerking probleemloos.

Geen gezondheidsschade door UV-drukwerk

Critici van het proces waren echter bezorgd dat onvolledig geharde UV-inktlagen de gezondheid van de consument zouden kunnen schaden. Daarom is op een zeer praktische manier onderzocht of een lezer die zijn vingers met speeksel bevochtigt terwijl hij door een gedrukt product bladert, wordt geconfronteerd met gevaarlijke stoffen. Het resultaat laat zien dat, zelfs onder ongunstige uithardingsomstandigheden, geen consumentenrisico verwacht kan worden van bedrukte producten die geproduceerd zijn in UV-vellenoffsetdruk.

Hoge inktdekking

De voor het onderzoek gebruikte afdrukvoorbeelden hadden een zeer hoge inktdekking. Aangezien de absolute hardingsgraad van een UV-drukinktlaag niet kan worden bepaald met de technische mogelijkheden van een drukkerij, werden de monsters slechts zodanig gehard dat een probleemloze verdere verwerking mogelijk zou zijn geweest. Ze vertegenwoordigen dus de laagst mogelijke hardingsgraad van een verkoopbaar printproduct. Ook het lamptype, drukinkt en papier waren gevarieerd.

Onderzoeksresultaat verkrijgbaar

Het project is gezamenlijk uitgevoerd door het Bundesverband Druck und Medien e.V. (bvdm) en het Verband der deutscher Lack- und Druckfarbenindustrie e.V. (VdL). De instituten SQTS, CH-Dietikon en FoBiG in Freiburg kregen de opdracht om de resultaten te analyseren en evalueren. De bvdm-publicatie met de belangrijkste informatie over de uitvoering en resultaten van het onderzoek is nu digitaal verkrijgbaar bij de bvdm.