Abonneren  Inloggen

De krant op papier of digitaal?

18 oktober 2019

De Vergelijkers is een nieuw programma van KRO-NCRV. De eerste aflevering ging over de milieu-impact van het lezen van de papieren versus de digitale krant.

Om dat uit te zoeken, gaat presentator Daan Nieber langs bij een telefoondokter en een datacentrum. Hij zoekt uit hoe een telefoon wordt gemaakt en wat de impact daarvan is. En hoeveel energie het eigenlijk kost om een digitale krant te lezen. Zijn collega Sofie van den Enk bezoekt een krantenpapierfabriek en een drukkerij. Is iedere dag een nieuwe krant niet zonde van al die bomen?

Niet eenduidig

Zoals te verwachten was, is de uitkomst niet zo eenduidig. Voor de productie van elektronica zijn veel duren en moeilijk winbare eindige grondstoffen nodig, terwijl de gedrukte krant op basis van een hernieuwbare grondstof hier punten scoort. Qua energieverbruik (en dus CO2-uitstoot) is het verhaal precies omgekeerd: dat is voor de telefoon vrijwel nihil, waar het maken van papier en het drukken en verspreiden van een papieren krant juist relatief veel energie kost.

Bekijk de uitzending