Abonneren  Inloggen

Stone Paper wint hoger beroep

3 oktober 2019

Eerder dit jaar stelde de Reclame Code Commissie (RCC) papierenkarton.nl grotendeels in het gelijk in een zaak die de organisatie namens de Nederlandse papier-, karton- en papierrecyclingsector aanspande tegen Stone Paper. Het betrof onder meer claims op het gebied van recycling, ontbossing en CO2-emissies. Stone Paper ging in hoger beroep en won.

In de basis is Stone Paper gemaakt van 80% steengruis en 20% HDPE, een kunststofsoort die het steengruis bindt. Papierenkarton.nl vond daarmee de naam misleidend, maar ook de claim dat het product milieuvriendelijker zou zijn dan papier, onder andere omdat het bomenvrij is. De Reclame Code Commissie ging hier in mee, maar de rechters in hoger beroep oordeelden anders. Zij stelden Stone Paper op alle punten in het gelijk. Wel vonden zij dat Stone Paper duidelijker moest zijn met betrekking tot het percentage HDPE. Het gaat dan met name om het gebruik van de termen ‘a small percentage of non-toxic resin’ en ‘almost entirely’.