Abonneren  Inloggen

Milieuclaims Stone Paper onterecht bevonden

3 juli 2019

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft papierenkarton.nl grotendeels in het gelijk gesteld in een zaak die de organisatie namens de Nederlandse papier-, karton- en papierrecyclingsector aanspande tegen Stone Paper. Het betreft onder meer claims op het gebied van recycling, ontbossing en CO2-emissies.

In de basis is Stone Paper gemaakt van 80% steengruis en 20% HDPE, een kunststofsoort die het steengruis bindt. Papierenkarton.nl vond daarmee de naam misleidend, maar ook de claim dat het product milieuvriendelijker zou zijn dan papier, onder andere omdat het bomenvrij is. De RCC ging niet mee in de verwarring die de naam Stone Paper volgens papierenkarton.nl zou veroorzaken (‘De gemiddelde consument zal de aanduiding ‘papier’ namelijk in de regel gebruiken voor (witte) vellen waarop geschreven kan worden. Deze eigenschap heeft het product van Stone Paper’, aldus de RCC), maar wel in vrijwel alle andere klachten.
Overigens is Stone Paper in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Kik hier voor de beslissing van de Reclame Code Commissie, waarin de vijf klachten gedetailleerd zijn omschreven en de RCC ze stuk voor stuk beoordeeld.

Foto: www.freepik.com