Abonneren  Inloggen

KVGO bezorgd over monopolie postmarkt

26 februari 2019

Het KVGO is ernstig bezorgd over de aangekondigde overname van Sandd door PostNL. Door die fusie ontstaat een monopolie op de postmarkt, dat volgens de brancheorganisatie voor werkgevers in de grafimediasector onvermijdelijk tot hogere tarieven zal leiden.

Uit het persbericht
Het KVGO zal staatssecretaris van economische zaken Mona Keizer en de Autoriteit Consument en Markten, die de overname moet beoordelen, zo snel mogelijk informeren over haar zorgen. Directeur Fons Bakkes: ‘’Volgens PostNL is de overname noodzakelijk om de postbezorging in Nederland betaalbaar te houden. Dat lezen wij als: de post gaat duurder worden voor zowel de grafische bedrijven als hun klanten. Veel bedrijven in onze sector kunnen zo’n kostenverhoging er echt niet bij hebben. Ook de vraag naar drukwerk zal verder onder druk komen te staan. Daarnaast is de vrees gerechtvaardigd dat de dienstverlening door het ontstaan van één postbedrijf verder krimpt. Dat alles zal ernstige gevolgen hebben voor de producenten van drukwerk dat via de post verspreid wordt.’’ 

Het KVGO-bestuur stelde onlangs een ‘postcommissie’ in die die de ontwikkelingen op de postmarkt nauw in de gaten houdt. Al eerder bleek dat de Tweede Kamer voor het samenvoegen van de twee overgebleven postbedrijven in ons land is om zo de wettelijk verplichte uniforme postbezorging in ons land overeind te houden. Het KVGO heeft haar bezwaren in dat verband laten horen tijdens een door de staatssecretaris georganiseerde Postdialoog over de toekomst van de vaderlandse postmarkt. “Het was erg eenzijdig met een duidelijk vooraf vastgestelde conclusie: een fusie tussen PostNL en concurrent Sandd moet er komen’’, concludeerde Mark Bonenkamp,  vertegenwoordiger van de KVGO-postcommissie.